Sihisen kyllä päästä jo ratsaille kokeilemaan saatuja vinkkejä harjoitteluun..
Siis aivan huikea ilta, Ypäjä-Halli ihan täynnä ihmisiä,tunnelma oli katossa alusta loppuun. Homma säilyi mielenkiintoisena loppuun asti ja klinikka oli koottu järkevään pakettiin. Jyvälle asioista pääsi varmasti myös ihmiset ,joilla ei ole kokemusta ja tietoa edes niin paljon.
Kun Kyra saapui maneesiin ihmiset alkoi taputtaa,ja sama toistui kun hän lopetti lyhyeltä tuntuneen 3h klinikan, jossa illan aiheena oli "nuoren hevosen kouluttaminen GP-tasolle". Ihminen, jolla ihailtava kyky puhua tärkeät asiat suoraan kaunistelematta. Tätä voisi kuunnella useamminkin!
"Ennen kuin tietää miltä mansikkahillo maistuu ei voi saada sitä oikeanlaista makua siitä. He,ketkä ovat sitä jo maistaneet, voivat vain yrittää selittää ja kuvailla sitä sanoin ,että siellä on sellaisia pieniä kiviä, se on makeaa, väriltään punaista." Näin Kyra vertasi ja avasi asioita ihmisille, joille asiat tulevat ihan uusina. meidän kaikkien tulisi ensin saada maistaa eli tuntea se mistä puhutaan. Edes hieman. Ja sithän me halutaan maistaa sitä lisää ja enemmän, näinhän se oikeastikin ratsastuksessa menee.
Perusasiat, joita ratsastaessa aina tarvitaan ja mitä korkeammalle mennään,sen paremmin ne täytyy olla hallinnassa. Hyviä mielikuvia,kuten perusasiat ja ratsastajan avut (ainekset kakun tekoon) ovat aina samat mitä tehdään (kuten kakku-reseptejä), mutta valmistelemalla niitä erilaisilla tavoilla lyhyessä ajassa, saadaan erilaisia tuloksia. (muuttamalla reseptiä,valmistamista ,sekoittamalla eri tavalla saadaan toisenlainen kakku)
Kyran mielestä painoavut ovat avuista tärkeimmät ja perusteluna sillä oli,että ne vaikuttaa hevoseen koko ajan,siitä lähtien kun nouset hevosen selkään. Ja tämän voin niin allekirjoittaa nähtyäni erilaisia tapoja istua hevosen selässä. Mitä paremmin pystyt oman vartalosi ja painosi hallitsemaan,sen helpommaksi harjoitukset tulevat ja sitä kautta pystyy myös muita apuja käyttämään paljon selkeämmin. Hyvä ja tärkeä asia mitä meidän ei tulisi koskaan unohtaa tässä lajissa!
Jos itselläni oisi vaan aikaa enemmän tämän tontin ulkopuolelle, kävisin muitakin lajeja harrastamassa ja lenkillä säännöllisemmin.
Kokoamisaste= mitä enemmän hevonen ottaa painoa takajaloilleen ja nostaa etuosaa,sen korkeampi on kokoamisaste. Ja koska hevosten luonnollinen tasapaino muuttuu,kun ratsastajan paino on selässä, meidän on korjattava se ratsukkona ( =ratsastaja ja hevonen ) takaisin hyvään tasapainoon.
Kuolaintuntumaa, tukea ja ohjankäyttöä Kyra avasi niin ,että ratsastajalla on kädet (nyrkki ja sormet) oltava todella pehmeät ja hevonen ,ja sen tuntuman oltava enemmän kyynärpäässä. Näin ratsastaja pääsee vaikuttamaan myös istunnalla.
Hevoset (ja me ratsastajatkin) olemme toispuoleisia. Koska halutaan tasainen tuntuma molempiin ohjiin ja pidätteet läpi kummastakin, voi harjoituksissa käyttää myös tyhjemmän tuntuman puoleisella kädellä ottaa satulan etukaaresta kiinni ja tehdä puolipidätteet vain sieltä "vahvemmalta" puolelta.
Mentiin kaunistelematta myös ehkä meille vähän arkaankin asiaan yhden ryhmän kanssa --> Kyran sanoin "käsien vämpläämiseen" ja miten useasti siitä on tullut ongelma, rauhaton käsi enemmänki jo häiritsee hevosta ja hevonen pakenee joko kuolaimen alle, kipittää tms. ,kuin rauhoittaa kulkemaan tahdissa ja tasapainossa. Näiden kahen ratsukon kanssa hän halusi näyttää yhden harjoitteen,mistä on apua sekä oman käden harjoittamiseen että hevoseen; sen on hyväksyttävä kulkemaan tasasemmalla tuella ja tuntumalla. Näiden satulaan laitettiin remmistä "kauhukahva"
Tähän väliin Kyra taas avasi kokoamista yleisölle, että se ei ole vain jalkojen nostelua vaan koko hevonen nousee,selkä pyöristyy, vatsalihakset supistuu, takaosa tulee enemmän rungon alle ja etuosa nousee. Sain itse kokoamisesta mielikuvan aukeavasta kukasta. Muistan tämän todella hyvin, ja jo penkillä istuessa tuli siitä tunteesta - AHAA-elämys! Sen tuntee sisäreisissä,kun hevonen kokoaa itsensä.
Ja toinen ratsukkohan suorastaan lensi siinä tunnelissa, hienoa katseltavaa!
Tauko,minkä aikana palkittiin ratsuoripäivien oreja.
Tämän jälkeen ensimmäisellä 30min meille näyttäytyi nyt 7v tamma, viime vuoden Breeder`s Prizen voittaja ratsukko. Tämä on siis Claran ikäinen, mutta ikäisensä tasolla. Eli sain nähdä miltä sen meno jo pitäisi näyttää, jos olisi johdonmukaisesti alusta asti laitettu.
Väistöjä ja muutamia yksittäisiä vaihtoja kävivät nyt läpi.
Tämän ratsastajan jalustimet sidottiin vastinhihnoihin,jolloin jalka säilyi paremmin edessä ja näin kokoaminen tuli paremmaksi sieltä heikommastakin päästä,etuosasta.
Hieno,kaunis hevonen!
Sitten seuraavien hienojen nuorten hevosten kanssa mentiin kokoamisessa myös jousiin,mitkä löytyy sivuilta, kylkiluista. Kylkiluut alkaa heti lapojen jälkeen! ( vastaus kysymykseen ) Ympyrällä pitää ratsastajan tuntea molempien kylkien jouset samalla tavalla,ei niin että toinen jousi on kasassa ja toinen venyneessä tilassa. Tässä 30min aikana nähtiin esim piruetin alkeita nuorten hevosten kanssa,joilla ei oltu ennen kootusta laukasta käännetty vielä mihinkään.
Viimeisen puolen tunnin aikana sai yleisö nauttia GP-liikkeistä. Viime vuoden suomenmestariratsukosta. Kyra näytti miten erilaiset ohjasotteet kankisuitsituksessa vaikuttaa eri tavalla ja niitä vaihtelemalla saadaan liikkeisiin parannusta. Kankikuolain vetää päätä ns. alas,kun taas nivelellä vaikuttamalla saadaan se ylös.
Peput hikisinä ja puuduksissa, pää täynnä kipinöitä, mikä surisi ideoita kotiin lähdettäessä.
Heitin ehkä muutaman kysymyksenkin itselleni ennen kuin ummistin silmät unille..hetki meni kaiken suodattamiseen, tärkeää ajatustyötä monena iltana tämän mahtavan klinikan jälkeen.
Aivan huikea ilta mukavassa seurassa!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti